De eerste hoofdstad van Amerika
Woensdag reizen we na een korte nacht vanuit New York met de Greyhoundbus af naar Philadelphia. Daar lopen we met onze backpacks door de hitte (pffft…) naar het hostel, The Old Philly House. Het is een prachtig oud pand. Bij de ingang staan twee grote rekken. Het is de bedoeling dat iedereen zijn schoenen uittrekt bij binnenkomst. Dit is even wennen. Het leuke eraan is dat je in de foyer zit als je je schoenen uit of aan doet, waardoor je sneller contact maakt met anderen.
De eerste stop is het One Liberty Observation Deck in het centrum van de stad. Vanaf de 57e verdieping kunnen we over de stad uitkijken. Helaas wel van achter glas, waardoor het lastig is om mooie foto’s te maken. Het uitzicht is prachtig. Het verschil met New York is enorm. Hoever we daar ook keken, overal was stad en industrie. In Philadelphia zag je wel natuur.
Philly by night
We gaan eten bij een Ierse Pub met het idee om te gaan genieten van een heuse Philly Cheesesteak. Het voorgerecht is echter zo groot dat we geen behoefte meer hebben aan een hoofdgerecht. Op het terras genieten we van het weer en een lekker biertje. Intussen bespreken we de plannen voor ’s avonds. We komen uit op een avondtour door de stad in een open dubbeldekkerbus.
We vinden een goede plek in de bus. Onze enthousiaste gids vertelt over de historie van de stad. Zo was het de eerste hoofdstad van Amerika en de woonplaats van Benjamin Franklin. De goede man heeft veel betekend voor de Verenigde Staten in het algemeen en de lokale gemeenschap in het bijzonder. Tijdens de rondrit duiken we niet alleen de oude geschiedenisboeken in, maar steken we ook nog wat op van de wat meer recentere popcultuur. Philadelphia is namelijk het decor voor de Rocky-films met Sylvester Stallone. Vooral de trappen voor het Art Museum zijn beroemd. Net als Rocky in de films, zijn wij naar boven gerend. We zoeken op tijd ons bed op om de gemiste slaap in New York in te halen.
Liberty Bell
Donderdagochtend zijn we op tijd uit de veren. Om 10.30 uur krijgen we een rondleiding door Independence Hall. In dit gebouw zat vroeger de regering van Pennsylvania. Dat was in de tijd dat de staten in Amerika nog kolonies waren van onder meer Groot-Brittanië. Op een gegeven moment hebben de staten daar genoeg van en gaan ze met elkaar in overleg. Dat gebeurt in Philadelphia. Twaalf van de dertien kolonies ondertekenen op 4 juli 1776 de door Thomas Jefferson opgestelde Declaration of Independence om zich onafhankelijk te verklaren. Een paar dagen later sluit ook de dertiende staat aan. Dit is het begin van de Verenigde Staten van Amerika. Voor de Amerikanen is de vierde van juli nog altijd een nationale feestdag.
Om een lang verhaal kort te maken: Robin en ik zijn dus in de kamer geweest waar 240 jaar geleden geschiedenis is geschreven. Daarna zijn we de straat overgestoken om de Liberty Bell te bewonderen. Deze klok hing in de toren van Independence Hall en staat symbool voor vrijheid en onafhankelijkheid. Begin negentiende eeuw ontstaat er een klein scheurtje in de klok. Met alle goede bedoelingen proberen enkelen dit te repareren, wat leidt tot een veel grotere scheur. Nu is de klok een museumstuk en wordt dagelijks bewonderd door honderden toeristen.
Naar de gevangenis
Halverwege de middag worden we verwacht in de Eastern State Penitentiary (ESP), een voormalige gevangenis. Daar krijgen we een rondleiding door de celblokken en over het buitenterrein. De ESP was actief van 1829 tot 1971 en dient als blauwdruk voor veel Europese gevangenissen. Het gebouw ziet er best wel vervallen uit. Dit is bewust zo gedaan om de juiste sfeer uit te stralen. Dat is heel goed gelukt.
De gids vertelt over hoe het vroeger was, toen iedereen individueel werd opgesloten zonder contact met anderen. Slechts één uur per dag naar buiten voor een beetje beweging en frisse lucht. Wanneer een gevangene werd verplaatst, kreeg hij een zak over zijn hoofd. Dit was om zijn identiteit te beschermen en om hem geen kans te geven naar ontsnappingsmogelijkheden te kijken.
Baseball
Als we terugkeren in de stad hopen we nog een rondleiding in City Hall te scoren, maar helaas: uitverkocht. We besluiten daarom naar de film te gaan. Verstand op nul en kijken maar. Onderweg naar de bioscoop treffen we een groepje mensen met verschillende shirts van de Phillies. We kijken elkaar en beginnen tegelijk op onze telefoon te zoeken of er vanavond een baseballwedstrijd is. Dat schijnt zo te zijn. Nog geen tien minuten later zijn we de trotse eigenaars van toegangstickets. We maken rechtsomkeer en stappen op de metro naar Citizens Bank Park ten zuiden van Philadelphia.
We zijn op tijd aanwezig om de sfeer te proeven. Echt druk is het niet, behalve bij één eettentje. Daar verkopen ze onvervalste Philly Cheesesteaks. Wij in de rij en tien minuten later staan we te smullen, heerlijk. Vervolgens zoeken we onze plek op. We zitten echt prima, net iets verder dan het eerste honk. Vanaf daar hebben we prima uitzicht op de slagman, werper en alle honken. Ook zien we regelmatig de maffe mascotte Philly Phanatic met zijn grappen en grollen voorbijkomen.
We gaan er goed voor zitten en hopen natuurlijk op winst voor de Phillies. Het zijn echter de Pittsburgh Pirates die in de eerste inning meteen een homerun slaan. Daarna gebeurt er lange tijd niets, tot ze in de vierde en vijfde inning hetzelfde trucje nogmaals uitvoeren. Dan schrikken de Phillies wakker en komen terug tot 2-3. Even lijkt het spannend te worden, maar in de zevende inning vervliegt de hoop op een overwinning als de Pirates uitlopen tot 2-6. Een ronde later is het 2-7. In de negende en laatste inning maken de bezoekers het helemaal bont door 8 punten te halen. De Phillies weten daar niets tegenover te stellen, waardoor de wedstrijd eindigt in een teleurstellende 2-15.
Tegen het einde van de wedstrijd is het stadion, dat nog niet halfvol was, bijna helemaal leeggelopen. Alle Philly-fans zijn vroegtijdig naar huis gegaan. Alleen een handjevol Pirates-aanhangers viert een feestje. Wij nemen de metro terug naar ons hostel. Daar bereiden we ons voor op de reis naar Washington DC op vrijdagochtend. Daar blijven we de komende vier nachten.
Paulus, goed bezig! Robin Gibb ook uiteraard!
Heb ff een inhaalslag gemaakt wat betreft de verslagen.
Veel herkenbaars natuurlijk. Maar heel leuk!
Veel plezier nog!
Daan
Leuk om gelezen. Volg het met interesse.
Hans Hettinga